maanantai 28. tammikuuta 2013

Leipoushommia


Pitkästä aikaa leivoin pullaa. Samasta pulla taikinasta tein puolet näitä..


 
 
 
Mantelimassabriossit

150g voita tai margariinia
5dl maitoa
50g hiivaa
½tl suolaa
2dl sokeria
1rkl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
n. 16dl vehnäjauhoja

Täyte:
100g pehmeää voita tai margariinia
300g mantelimassaa
150g kuivattuja karpaloita tai puolukoita

1 kananmuna voiteluun

Päälle:
2½dl tomusokeria
2-3 rkl punaista mehutiivistettä (itse käytin punaista tomusokeria ja vettä)

Sulata voi, lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada leivontakulhoon(yleiskone). Sekoita nesteeseen murennettu hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää osa jauhoista, vaivaa ja lisää loput jauhot osissa vaivaten, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina liinan alla.
Vaivaa taikinaa alustalla ja kauli levyksi. Voitele pehmeällä voilla. Raasta mantelimassa levylle ja ripottele karpalot. Kääri tiukalle rullalle ja leikkaa 3-4cm paloja ja nosta paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Kohota, voitele vatkatulla kananmunalla. Paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla 15-20 min, kunnes ovat kypsiä. 
Jäähdytä ja valmista kuorrute. Valuta briossien päälle.


..ja puolet korvapuusteja. Meillä tykätään pullasta, varsinkin heti tuoreeltaan, lämpimänä. Esimmäisen pellin, kun saan ulos uunista, alan itsekin niitä syömään luvattoman monta. Siinä ehkä syykin, miksi harvemmin leivon. Ensinnäkin pakkaseen ei puolen litran annoksesta montaakaan saa, koska niitä syödään urakalla, ja se taas näkyy ja tuntuu ähkynä..Mutta on se mukava kahvin kanssa jotain muutakin ottaa kuin pelkän maidon, kun vain osasi pysyä yhdessä pullassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!