torstai 11. lokakuuta 2012

Karkkipaperipussukan ompelu


Tässä tulee lupaamani ohje pussukka mallistani, jolla niitä olen jo useita tehnyt. Koot vaihtelevat ja niitä voi muutella tarpeen mukaan.
Tarvikkeet: karkkipapereita, leivinpaperia, kristallimuovia, pakkauspehmustemuovia,tukikangasta, puuvillakangasta, vetoketju, vinonauhaa

1. Karkkipapereista tietysti aloitetaan. Mallin kokoon (kork 20cm, lev 27cm) tarvitsen n. 35 paperia.  Helpoin työstettävä on vahapintainen paperi( mm Marianne-karkit):

2. Silitän karkkipaperit leivipaperin välissä suoriksi rypyistä kahdella palolla, ilman höyryä.
Leikkaan muovit ja kankaat kaavan mukaan.

 
3. Asettelen paperit tukikankaalle niin, että kuviot täsmäisivät. Silitän kiinni tukikankaaseen. Pienemmässä koossa käytän vain kaksipuolista tukikangasta, eli pehmuste jää pois, jolloin vuori tulee silitetyksi samalla kertaa papereiden kanssa. On paljon nopeampi tekoinen pussukka.


4. Tikkaan paperit kiinni tukikankaaseen muutamasta kohtaa, näin ei käytössä karkkipaperit niin ala irvistelemään. Voi ommella enemmänkin eikä tikkaa enää kristallimuovin päältä tai toisinpäin, maun mukaan.


 


5. Yhdistän kaikki osat muutamasta kohtaa nuppineuloin ( kristallimuovi, paperit+tukikangas,pehmuste, vuorikangas) ja tikkaan kristallimuovin päältä, paperillisessa muovissa apuna paperin suorat viivat. Yritän ommella paperin jatkokohdista, jotta pysyvät paikoillaan paremmin. Huom. nuppineulat vain saumanvarojen puolelle, jottei valmiissa pussukassa ole reikiä. Sama pätee ompeluun, jos joudut purkamaan, neulan reijät pysyvät muovissa, joten pyri välttämään näitä.


 


6. Ompelen vinonauhan pussukan reunaan vuoripuolelle. En mittaa valmiiksi vaan leikkaan yli jäävän nauhan pois ompelun jälkeen. Samoin leikkaan reunan tasaiseksi ja katson, että vinonauha yltää oikealta puolelta tikin päälle. 


7. Vaikein vaihe on vetoketjun ompelu. Malliin 30cm pitkä vetoketju. Haen keskikohdan pussukasta ja vetoketjusta, nuppineulalla kiinni. Ompelen vetoketjun pussukan päälipuolelta kiinni. Toista pussukan puolta vetoketjuun ommeltaessa on tarkkaan laitettava pussukan sivureunat tasan jottei valmis pussukka mene vinosti kiinni ja näyttää näin epäsiistiltä. Tässä kohtaa revin kristallimuovin paperin pois. Helpompi tapa kuin valmiista pussukasta. 


8. Vetoketjun jälkeen ompelen sivut aivan reunasta, juuri ja juuri neula menee vinonauhan päälle, kiinni vetoketjun alku- ja loppukohtiin asti, muutaman tiki yli, jotta ei jää rakoa. Tämän vaiheen voi tehdä myös käsin, ja jossain vaiheessa paikkailin käsin, vetoketjun ja sivusauman väliin jääneitä rakoja. Tässä vaiheessa voi myös laittaa sivusauman väliin pienen vetolenkin,esim. vinonauhasta tai nyöristä.


 


9. Sitten ompelen pussukan pohjan, leikaan reunan siistiiksi ja sen jälkeen pohjan kulmat ja siistitään reunat. Missään kohtaa en juurikaan solmi lankoja vaan tikkaan edestakaisin. Jos vielä siistimmän näköiseksi haluaa pussukan sisäpuolen voisi saumoihin laittaa vinonauhaa, tätä en enää ole viitsinyt tehdä. 


10. Pussukka käännetään ja kulmat avetaan siistiksi. Näin on pusukka valmis ja tilaaja saa 10e pussukan papereistaan.


12 kommenttia:

 1. Vau, ompas kivannäköinen. Da capot oli kyllä yksiä lemppareita, silloin kun sain vielä syödä niitä!!:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Helinä ja kiva kun vierailit blogissani, koska itse olenkin sun vakkari vierailijasi:)Onneksi ei ole karkkeja tarvinnut itse syödä!

  VastaaPoista
 3. ihana! itse askartelen samanlaisia mutta en yhtä hienoja, koska olen vasta 12v. Ja aijon tehä käsityö blogin sitten vähän isompana=) mutta joka tapauksessa ihana blogi!

  VastaaPoista
 4. Voi kuule, kun olet minun ikäiseni teet varmasti paljon kauniimpia kuin minä, kun jo nyt harjoittelet! Kiva, kun nuoretkin lukevat tätä! Kiitos:)

  VastaaPoista
 5. Hieno pussukka ja hyvät ohjeet. Olen itsekkin innostunut ompelemaan pussukoita ja ohjeita googletellessa päädyin tänne blogiin ja tähän ohjeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyväksi olen tämän ohjeen todennut, nimittäin olen jo kymmenittäin pussukoita tehnyt, eikä ole tarvinnut muutoksia tehdä. Kiva, kun kävit:)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Itse tykkään kuvallisista ohjeista, niistä saa ymmärrystä tekemiseen, vaikkei tekstistä ymmärtäisi mitään.

   Poista
 7. Todella selkeät ohjeet ja hyvät kuvat!

  VastaaPoista
 8. Hyvä malli ja hyvä ohje. Oletko ihan itse mallin suunnitellut? Tämä on tehty mielenkiintoisella tavalla ja niin että siitä voi saada siistin. Oletko käyttänyt ohutta tukikangasta vai paksumpaa? Täältä ei löytynyt kristallimuovia joten korvasin sen suojamuovilla. Onko kristallimuovi liimautuvaa? Tekemäsi pussukka on niin hyvännäköinen, että oli itselläkin pakko saada kokeilla geisha karamellien papereista. Karkkipaperit vaan loppuivat joten pitää odotella, että saan lisää.

  Terv. Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   En ole itse alusta asti suunnitellut. Kansalaisopistossa oppinut ja hiukan ohjetta muokannut.
   Tukikangas on ollut ohutta, mutta tukevasta/jämäkästä(ei paksusta) tuli mielestäni parempi kuin aivan notkeasta tukikankaasta.
   Käyttämäni kristallimuovi ei liimaannu ja on hieman notkeampaa kuin suojamuovi, mutta sitäkin olen käyttänyt ja hyvin toimii, paperi sen päällä ehdottomasti auttaa ompelussa.
   Geishoista tuleekin kaunis, pitää vaan olla varovainen, geisha-paperit menevät helposti rikki. Vahapintaiset karkkipaperit ovat helpompia työstää.
   Onnea ompeluille!

   Poista

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!