sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Virkattu matto

 
Sain tänään valmiiksi huutokaupasta huutamistani matonkuteista tehdyn maton. Olen joskus ottanut ohjeen Käsityö-lehdestä, joku vanhempi jo. Voi tavaton, miten oli huono ohje ja virheitä kiitettävästi. Onneksi olen aika paljon virkannut ja osaan "lukea" kuvasta. Eli onneksi ohjeessa oli maton kuva, että näki mitä piti tulla. Joku blogisti valitti myös ko ohjeen kelvottomaksi. Harmi, että kude loppui kesken..
 
 
 
 
 
 

 
Tämä herra huohottaa nyt niin paljon vieressäni, että pakko lähteä lenkille. Ja se on sellainen paukkumaakari, että happi loppuu..!!

torstai 11. lokakuuta 2012

Karkkipaperipussukan ompelu


Tässä tulee lupaamani ohje pussukka mallistani, jolla niitä olen jo useita tehnyt. Koot vaihtelevat ja niitä voi muutella tarpeen mukaan.
Tarvikkeet: karkkipapereita, leivinpaperia, kristallimuovia, pakkauspehmustemuovia,tukikangasta, puuvillakangasta, vetoketju, vinonauhaa

1. Karkkipapereista tietysti aloitetaan. Mallin kokoon (kork 20cm, lev 27cm) tarvitsen n. 35 paperia.  Helpoin työstettävä on vahapintainen paperi( mm Marianne-karkit):





2. Silitän karkkipaperit leivipaperin välissä suoriksi rypyistä kahdella palolla, ilman höyryä.
Leikkaan muovit ja kankaat kaavan mukaan.





 
3. Asettelen paperit tukikankaalle niin, että kuviot täsmäisivät. Silitän kiinni tukikankaaseen. Pienemmässä koossa käytän vain kaksipuolista tukikangasta, eli pehmuste jää pois, jolloin vuori tulee silitetyksi samalla kertaa papereiden kanssa. On paljon nopeampi tekoinen pussukka.






4. Tikkaan paperit kiinni tukikankaaseen muutamasta kohtaa, näin ei käytössä karkkipaperit niin ala irvistelemään. Voi ommella enemmänkin eikä tikkaa enää kristallimuovin päältä tai toisinpäin, maun mukaan.


 


5. Yhdistän kaikki osat muutamasta kohtaa nuppineuloin ( kristallimuovi, paperit+tukikangas,pehmuste, vuorikangas) ja tikkaan kristallimuovin päältä, paperillisessa muovissa apuna paperin suorat viivat. Yritän ommella paperin jatkokohdista, jotta pysyvät paikoillaan paremmin. Huom. nuppineulat vain saumanvarojen puolelle, jottei valmiissa pussukassa ole reikiä. Sama pätee ompeluun, jos joudut purkamaan, neulan reijät pysyvät muovissa, joten pyri välttämään näitä.


 


6. Ompelen vinonauhan pussukan reunaan vuoripuolelle. En mittaa valmiiksi vaan leikkaan yli jäävän nauhan pois ompelun jälkeen. Samoin leikkaan reunan tasaiseksi ja katson, että vinonauha yltää oikealta puolelta tikin päälle.



 


7. Vaikein vaihe on vetoketjun ompelu. Malliin 30cm pitkä vetoketju. Haen keskikohdan pussukasta ja vetoketjusta, nuppineulalla kiinni. Ompelen vetoketjun pussukan päälipuolelta kiinni. Toista pussukan puolta vetoketjuun ommeltaessa on tarkkaan laitettava pussukan sivureunat tasan jottei valmis pussukka mene vinosti kiinni ja näyttää näin epäsiistiltä. Tässä kohtaa revin kristallimuovin paperin pois. Helpompi tapa kuin valmiista pussukasta.



 


8. Vetoketjun jälkeen ompelen sivut aivan reunasta, juuri ja juuri neula menee vinonauhan päälle, kiinni vetoketjun alku- ja loppukohtiin asti, muutaman tiki yli, jotta ei jää rakoa. Tämän vaiheen voi tehdä myös käsin, ja jossain vaiheessa paikkailin käsin, vetoketjun ja sivusauman väliin jääneitä rakoja. Tässä vaiheessa voi myös laittaa sivusauman väliin pienen vetolenkin,esim. vinonauhasta tai nyöristä.


 


9. Sitten ompelen pussukan pohjan, leikaan reunan siistiiksi ja sen jälkeen pohjan kulmat ja siistitään reunat. Missään kohtaa en juurikaan solmi lankoja vaan tikkaan edestakaisin. Jos vielä siistimmän näköiseksi haluaa pussukan sisäpuolen voisi saumoihin laittaa vinonauhaa, tätä en enää ole viitsinyt tehdä.



 


10. Pussukka käännetään ja kulmat avetaan siistiksi. Näin on pusukka valmis ja tilaaja saa 10e pussukan papereistaan.


tiistai 9. lokakuuta 2012

Chili-tonnikalapiirakka


Tytär teki maistuvan ja ruokaisan piirakan yhtenä iltana. Maistui lämpimänä erittäin hyvälle.

 
 
           Pohja:                                       
              3dl vehnäjauhoja (voi korvata 1dl ruisjauhoja)
½tl suolaa                      
125g voita tai margariinia
½dl vettä                       
 
Täyte:                            
1 paprika                        
 1 pieni sipuli                     
               2 prk tonnikalapaloja öljyssä            
    150g kirsikkatomaatteja       
        200g paprika-chili-tuorejuustoa 
          2dl ruokakermaa                       
        2 rkl Thai Sweet Chili-kastiketta
2 munaa                         
 
Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin jauhojen kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Kuullota kasviksia paistinpannussa öljytilkassa jonkin aikaa.
Valuta tonnikalasta öljy. Huuhtele kirsikkatomaatit.
Levitä pohjan päälle tonnikalapalat ja paprika-sipuliseos. Yhdistä tuorejuusto ja ruokakerma sekoittamalla kermaa pienissä erissä tuorejuuston joukkoon. Lisää chili-kastike ja munat. Kaada liemi vuokaan. Asettele päälle kirsikkatomaatit. Paista 200 asteessa n. 35 min. Suojaa pinta foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä.
                     
 
 

Syksyinen metsä

Viime viikolla olin sieni- ja puolukkametsällä. Otin toisella kerralla kameran mukaan. Nautin todella metsässä kulkemisesta, viikon ainut vapaa päivä, se rauhoitti kummasti mieltä. Onneksi vielä se ainut päivä oli sateeton ja pystyin myös tekemään pihahommia, jotka vieläkin ovat kesken, kun aika menee kuin siivillä..

 
 
Puolukoista tein leivän ja söin kulkiessani
 

 
 

 
 
Kärpässieni on kaunis ja niitä kyllä löytyi
 

 

 

 

 
Ruskaa mustikan varvuissa

 
Nämäkin kattilat ja ämpärit olisi kannattanut säästää, eikä heittää metsään!!

 
Törkeetä!
 
 
 
 
Harmi,että pohja rikki, olisin ottanut matkaan ja näin siivonut metsää roinasta!
 
 
 
En tiedä olisinko itkenyt vai nauranut, kun otin juurisellerini ylös maasta, yhden annoksen porkkanasosekeittoa näistä sain.
 
 
 
 

perjantai 5. lokakuuta 2012

Suolasieniä


Suolasin sieniä Maku-lehden ohjetta apuna käyttäen. Ladoin vuorotellen ryöpättyja suppilovahveroita suolan ja mustanviinimarjan lehtien kanssa. Päälle lisäsin vettä niin, että sienet oli liemessä. Paino päälle. Todennäköisesti ovat aika suolaisia, joten saan varmasti hyvin liottaa sieniä ennen käyttöä.


 
Työkaverin kanssa tehtiin vaihtari, vein hänelle sieniä ja sain tilalle itse tehtyä Paholaisen hilloa. Oli tosi hyvää!