torstai 12. toukokuuta 2016
Nokkonen
Nyt on nokkosten keruu aika, tosin niitä voi pitkin kesää kerätä, kunhan katsoo mistä kerää. Ne ovat nyt nuoria ja pehmeä vartisia, joten varretkin käyvät. Vaikka ovatkin pehmeitä, on tarpeellista käyttää hanskoja.
Nokkonen on oikea superfood. Se on myös todella monikäyttöinen!
Joku ehkä muistaakin, kun tein leipää, johon käytin viime vuonna *kuivaamiani nokkosia. Kuivasin ihan vaan muurin päällä.
Nyt olen ryöpännyt(ei keitetä) ja laittanut n 1-2dl annoksia *pakkaseen. Osa on myös kuivumassa. Nokkosen *siemeniä saa vielä odottaa jonkun aikaa. Niiden pitäisi mm parantaa kanojen munintaa. Itse voi laittaa niitä esim jogurtin päälle.
Hevoselle kuivasin niitä jo vuosia sitten raudan ja C-vitamiinin takia sekä kesäihottumaan.
Puutarhassa nokkosta voi käyttää *lannoitteena. Nokkosia liotetaan vedessä noin pari viikkoa, kunnes niistä tulee lietteen haju. Käyte laimennetaan veteen 10:1. Nokkosvedellä (liotus vedessä vain pari päivää) voi myös torjua tuholaisia. Nokkosvedellä voi myös *huuhdella hiuksia.
Nokkosta on myös käytetty jo kivikaudella kankaan kudonnassa. Sen kuivatuista varsista nyhdetaan kuituja, jotka *kehrättiin langaksi. Kuidun nyhtäminen on aikaa vievää puuhaa, jossa saa sormensa kipeiksi. Voiko enää monipuolisempaa rikkaruohoa olla?!
Haluaisin myös kokeilla vuohenputkea, mutten ole satavarma, että tämä on sitä(j.k. tämä on vuohenputkea, varmistettu yrttineuvojalta ja hyvälle maistui). Ainakin se siltä näyttää ja sitä myöskin riittää paikoin kiitettävästi. Kukkamaassa molemmat ovat varsin ei-toivottuja kasveja.
Tein pannukakkupizzan, jossa on ryöpättyä nokkosta.
Taikina:
4 kananmunaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
6 dl maitoa
1 dl nokkossosetta(ryöpätty nokkonen silputtu pieneksi)
1 tl suolaa
½ dl öljyä
Täyte:
300g kinkkusuikaleita
2 dl hienonnettua paprikaa
100g juustoraastetta
3 tomaattia
oreganoa tai pizzamaustetta
pippuria
Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi ja anna turvota sen aikaa, kun valmistat täytteen.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
Levitä taikinan päälle kinkkusuikaleet ja paprikanpalat.
Levitä pinnalle tomaattiviipaleet ja juustoraaste.
Ripottele pinnalle oregano.
Paista keskitasolla n 20min.
Näitäkin voi syödä
näitä taas ei. Narsissi on myrkyllinen, ei maistu edes myyrille.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vuosia sitten kun muutimme kotipellolle oli pihamme aivan villiintynyt: kasvoi vuohenputkea sekä nokkosta. Minä innostuin ja sanoin isännällekin, että nyt alkaa terveellinen elämä nokkosineen. Sitä kuivasin, paistoin, silppusin, keitin, höyrytin, pakastin jne jne. niin paljon, ettei enään nokkonen meinaa maistua..mutta kyllä jotain pientä purtavaa voi aina näin alkukesäisin tehdä kun nuoret nokkoset nousevat - ohjeesi on kyllä kokeilemisen arvoinen.. kiitos!
VastaaPoistaJoskus sitä innostuu ja tulee jo kyllästyminen ;)
PoistaMeilläkin pihassa kasvaa siellä täällä pienia nokkosryppäitä. Flikka niitä itselleen viime vuonna keräsi. Nytkin hänen pitäisi tulla niitä keräämään. Itse olen myös laittanut niitä sämpylöiden joukkoon. Ja pinaattikeiton tapaan tehnyt nokkoskeiton.
VastaaPoistaNokkoskeitto onkin hyvää. Voimakasta Koskenlaskijaa joukkoon, niin tulee makua.
Poista"Voiko enää monipuolisempaa rikkaruohoa olla?!" Voi olla että hamppukasvi on monipuolisempi ;)
VastaaPoista"Voiko enää monipuolisempaa rikkaruohoa olla?!" Voi olla että hamppukasvi on monipuolisempi ;)
VastaaPoista"Voiko enää monipuolisempaa rikkaruohoa olla?!" Voi olla että hamppukasvi on monipuolisempi ;)
VastaaPoista:0, no niin monipuolista en edes halua, ja nokkosen viljelystä ei tule ongelmia virkavallan kanssa. Entä saako esim. humalasta tehtyä kangasta, entä lannoitetta? Että taitaa nokkonen jäädä enemmän plussalle kuitenkin;)
Poista