torstai 9. kesäkuuta 2016

Lakritsia



Taas on kokeilut kehissä. Nyt leivotaan lakritsileipää. Lakritsijauhetta olen jo aikaisemminkin käyttänyt, mutta lakritsikarkkeja en muistaakseni ole minnekään taikinan joukkoon paloitellut. No joo, joskus kai olen lasten täytekakkuja koristellut lakritseilla.
Ohje on helppo ja valmistus muistuttaa, kuten valmis leipäkin, saaristolaisleipää.



100g lakritsia
5dl appelsiinitäysmehua
50g hiivaa
1dl siirappia
2tl suolaa
1rkl lakritsijuurijauhetta
1½dl ruisleseitä
2dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja


Paloittele lakritsit silpuksi. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää muut aineet ja vaivaa taikina tasaiseksi.
Kohota taikina n 1h ja vielä voidellussa leipävuuassakin ½h. Paista n 1h 175 asteisessa uunin alaosassa. Voitele pari kertaa siirappivedellä paiston loppuvaiheessa.


Kivan makeaa leipää, niinpä se vaatii päälleen jotain pirtsakkaa ja suolaistakin.
Grilliruuan kanssa onkin jo aikaisemmin kokeiltu retiisitaitsikia. Sepä passaa mainiosti leivän kanssa.

5 retiisiä
sipulin vihreitä varsia
1 suolakurkku
kermaviiliä
1tl hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Paloittele retiisi ja kurkku pieniksi kuutioiksi, silppua sipulit ja lisää ne kermaviiliin. Mausta.

 
Tänään oli sellainen puhuri, ettei kasvarin ovea uskaltanut raolleen jättää, tosin ei auringosta huolimatta ulkona lämmintäkään ollut, kasvarissa kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!