keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Tapaninpäivä


 
 

 
 
 
Ollaan jo joulun paremmalla puolella. Seuraavaan tohinaan on taas vuosi aikaa. Meidän joulu meni vanhan kaavan mukaan, lapset leikkivät, tänä vuonna sentään kuusi pysyi pystyssä...


 
 
 kissat olivat siivouksista sekaisin, puhtaat mäntysuovalle tuoksuvat matot, kuusen tuoksu, huonekalujen siirrot, pistävät päät niillä sekaisin jostain syystä;), mutta rauhoittuvat jouluateriansa jälkeen kylläisinä nukkumaan,


 
 koira sai heti aattoaamuna siansorkan lahjaksi ja illalla ison luun. Tällä kertaa ei sen kanssa olohuoneen pöytää tyhjentänyt. Ja sorkkia riitti vielä muillekin pyhäpäiville. Kuvaan kuuluisi nyt lähes jokaiselle puhtaalle matolle oksentaminen, mutta onneksi se tapahtui vasta tänään ja sain vielä koiran ulos, ennenkuin keittiön matto ehti likaantua!
Hevonen sai tietysti omenoita ja porkkanoita jouluna.

Jouluruuat perinteen mukaan ja jotain uutta, joka saattaa jäädä perinteeksi

kinkku+lisukkeet+itse tehty sinappi
sallatti+kermaviilikastike
kraavilohi
Walldorfin salaatti
hillosipuli
lanttu-maksa-porkkanalaatikko
etikkakurpitsa
punajuurihomejuustolaatikko
maksapasteija
marinoidut punasipulit(uusi)
riisipuuro+sekametelisoppa

myöhemmin nautitaan juustoja ja hedelmiä ja tietysti suklaakonvehteja

 
 Ruuan jälkeen jaetaan ja avetaan lahjat ja niiden jälkeen pelataan pelejä tai katsellaan elokuvia ja syödään ja löhöillää.

Joulupäivänä bongattiin lintulaudalta harmaapäätikka naaras, joka oli ensimmäistä kertaa meidän talolla.Itse olin kunnon perheenäiti ja sain hirvittävän horkkavilun kaiken joulutohinan jälkeen jouluaattoiltana, kuume nousi vasta silloin. Hyvä ajoitus..tytär on ollut koko kuukauden pusutaudissa..kamala tauti, nytkin on aivan kasvoiltaan turvoksissa ja punainen, kaikki paikat kutisee.

Joulukynttelikkö hajosi ja tilalle otin huutokauppasta huutamani kunnon kynttelikön, jonka mies vielä aattona fiksasi spreijaamalla siistiksi. Aattona, kun aloin tekemään maksapasteijaa, oli maksa mennyt huonoksi, oliko kenties pakkauksessa pieni reikä, päiväyksen mukaan piti olla vielä kelpotavaraa, onneksi kaupat oli vielä hetken auki! Ja loistavaa, nyt kuulostaa siltä, että pyykinpesukone on tehnyt tenät, ohjelmat ei pyöri!!

Marinoidut punasipulit

n 1kg punasipulia
-leikkaa ohuiksi renkaiksi
liemi
2dl vettä
2dl etikkaa
2dl sokeria
1rkl suolaa

laita purkkiin sipuli ja liemi päälle. Säilyy n viikon jääkaapissa.
Oli todella hyvää!Ajatuksena oli mennä tapaninhevosajelulle, mutta kun vähän kipeenä ollaan, ei viitsi mennä kylmettämään itseään. Mennään vaan mummulaan syömään. Joskus lapsena oli lupa tapanina mennä kavereiden luo katsomaan lahjoja ja yleensä kyläilemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!