maanantai 7. syyskuuta 2015

Vettä pirskotteli

Tänä vuonna ei päästy syömään perinteistä syksyn avaus ruokailua ulkona. Vettä tuli kuuroittain ja välillä kauempana ukkonenkin ilmoitti itsestään. Olisi pakko ottaa varman päälle ja kattaa pöytä sisälle. Harmi, sisälle ei samaa tunnelmaa saa, mitä ulos loppukesän lämpimänä hämärtyvänä iltana saa. Sille ei sitten vaan voi mitään. Lyhtyjä ja kynttilöitä sisällekin laitoin tietysti ja olihan ruoka pääroolissa.




Tänä vuonna tein mansikanmakuisen gazpachon,


savustuspöntössä kypsennetyt mausteiset lohkoperunat(isännän pravuuri), aronialihapataa,




porkkana-lehtikaalisalaatin,


ruusuvinegretillä maustetut punajuuret,




punasipulisäilyke



ja suklainen appelsiinimousseekakku.




Monissa on omanmaan kasviksia ja kukkia. 
Gazpachon, sipulisäilökkeen ja kakun tein edellisenä päivänä. Kurttulehtiruusukin kukki vielä sen verran, että sai vinegrettiin terälehtiä. Kakusta on vähän huonot kuvat. Siinä vaiheessa, kun sain sen koristelluksi ja laitoin jääkaappiin, meinasi koko kakku lentää lattialle. Paperi oli niin liukas lasisen kakkulautasen päällä. Huh, onneksi sain sen kiinni. Sormen jäljet tietysti siihen sitten jäi;(
Laitan aroniapadan ohjeen, muut reseptit löytyvät Glorian ruoka ja viini-lehdistä 4ja 5/15.

Aroniapata

600g naudan sisäpaistia
3 pientä sipulia
2 valkosipulia
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
½ rkl rosmariinia
4 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
3rkl oliiviöljyä
4rkl+4dl vettä
1½ dl persiljan lehtiä ja varsia
4dl aroniamarjoja
1 lihaliemikuutio

Ota liha huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen ruuan valmistusta.
Kuutioi liha. Kuori sipulit ja viipaloi isoksi paloiksi.
Kuori ja viipaloi valkosipulit, porkkanat, ja sellerinvarsi.
Laita jauhot pussiin. Sekoita joukkoon suola, pippuri ja rosmariini. Ravistele pussia, jotta jauhot peittävät lihat kauttaaltaan.
Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihan palat. Lisää sipulit, porkkana ja selleri. Lisää 4 rkl vettä, hauduta kannen alla 5-8 min.
Leikkaa persiljan lehdet varsista.
Kun sipuli on karamellisoitunut, lisää pannulle 3 dl aronioita, persiljan varret, pussiin jääneet jauhot ja lihaliemikuutio. Kaada päälle sen verran vettä, että lihat peittyvät. Kiehauta ja laske lämpöä. Kypsennä hiljaisella lämmöllä parisen tuntia. Koristele lopuksi periljalla ja aronioilla.
Nauti perunoiden kanssa.
Aroniasta tuli kuin viinin makua pataan, liha oli todella hyvää ja mureaa. Itse lisäsin aineita hieman, koska ohje on kuudelle. Perunat voi myös lisätä pataan porkkanoiden kanssa.
Tämmöiset kekkerit tänä vuonna.

2 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja teillä! Tuota aroniapataa on kyllä kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aroniaa ei ole itselläni, mutta tein työkaverin kanssa vaihtarit lehtikaalia hänelle ja aroniat minulle. Aroniasta tuli vähän kuin punaviinin makua pataan.

      Poista

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!