sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Yksi ohje kaksi mallia


Eipä ole ensimmäinen eikä taatusti viimeinenkään kerta, kun saan ohjetta lukemalla ihan jotain muuta kuin pitäisi. Taas kerran kävi näin. Luin mielestäni tällä kertaa ohjeen alusta loppuun ja kuten yleensä, olin sanallisesta ohjeesta hieman, että tä? Aloin kuitenkin kutomaan ja kun jo olin hyvän matkaa yli peukaloaukon kutonut, ihmettelin, ettei kuviosta tule ollenkaan kuvan mukaista ja varsin hankalaltakin tuntui. Purin neulouksen ja katsoin kuvaa ja yritin uudelleen, tajusin sitten jopa ohjeen ja otin käyttööni apupuikon. Niin syntyivät ohjeella tehdyt vanttuut.Mutta minusta oma samalla ohjeella virheellisesti kutomani kuvio oli kauniimpi ja elävämpi, kuin neljällä letillä tehty pitko. Oli pakko kutoa toiset, kun lankaakin vielä oli. Täytyy sanoa, että tästä kuviosta pidän enemmän.Vanttuut on tehty seiskaveikasta, 42s, I puikolla 9, II puikolla 10, III puikolla 11,IV puikolla 12. Kuvio kolmos ja nelos puikoilla.
Oikean kuvion ohje vanttuiden päälipuoli:
17s kohoneule:
1.krs: * 1 n, 1 o s:n takareunasta eli kiertäen, 1n, neulo vasemmalla puikolla toisena oleva s ensimmäisen etukautta o ja sitten toisena oleva s nurin ja päästä vasta sitten kummatkin neulotut s:t  vasemmalta puikolta, neulo vasemmalla puikolla toisena oleva s ensimmäisen takakautta nurin ja sitten ensimmäisenä oleva s oikein ja päästä molemmat neulotut s:t vasemmalta puikolta*, toista*-* vielä kerran, 1 n, 1 o kiertäen, 1 n.
2.krs *1n, 1 o kiertäen, 1 n, 1 o, 2 n, 1 o*, toista*-* kerran, 1 n, 1 o kiertäen, 1 n.
3. krs: *1n, 1o kiertäen, 1n, neulo vasemmalla puikolla toisena oleva s ensimmäisen takakautta n ja sitten ensimmäisenä oleva s o sekä päästä molemmat neulotut s:t vasemmalta puikolta, neulo vasemmalla puikolta toisena oleva s ensimmäisen etukautta o ja toisena oleva s n ja päästä molemmat neulotut s:t vasemmalta puikolta* 1n, 1o kiertäen, 1n. Toista näitä kolmea kerrosta.
Aloita kämmenpuoli 1o, 2 s helmineuletta( 1o,1n, seuraavalla kerroksella 1n, 1o), 17s kohoneuletta, 2 s helmineuletta, 1o. 


Omalla tavallani tehdyssä ovat 2. ja 3. krs vuorotellen. Voit käyttää myös apupuikkoa.Eli kohokuvio 4s: nosta vasemmalta puikolta s apupuikolle eteen ja neulo seur. s n, neulo apupuikon s o, nosta s apupuikolle työn taakse, neulo seur s o, neulo apupuikon s n.
Sanalliset ohjeet ovat minulle haasteellisemmat kuin vaikka pelkkä kuva neuleesta tai virkkauksesta. Parhaat ohjeet ovat kuviona, ne saan kaaliini suht vähällä purkamisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! Ilahdun niistä todella!